ZUPA DYNIOWA INACZEJ (po azjatycku). Przepis autorski Anny Czech.
Przepyszna! Pierwsza zupa z dyni, która mi smakuje Polecam
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
10g oliwa z oliwek+ do smażenia kurczaka
600g obranej dyni, pokrojonej w dużą kostkę
150g pomidora (lub koktajlowych, jak u mnie)
800g wody
150+50g mleka kokosowego
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkuma
większa szczypta curry
1/4 łyżeczki przyprawa 5 smaków
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka pasty z ostrej papryki (u mnie węgierska)
1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (lub ugotowane/grillowane krewetki)
opcjonalnie: makaron pszenny lub ryżowy
Wykonanie
1. Cebula+czosnek 4s/obr.5. Zgarnąć kopystką, dodać oliwę, poddusić 4m/varoma/obr.1
2. Dodać dynię, wodę, pomidora i koncentrat bulionu. Gotować 20 minut/varoma/obr. 1. Dodać przyprawy z solą i 150g mleka kokosowego. Zmiksować 30s/obr.8
3. W czasie gotowania zupy usmażyć kurczaka i ugotować makaron.
4. Dodać sok z cytryny do zupy, wymieszać 30s/obr.4, spróbować, jeśli jest za kwaśna to doda jeszcze 50g mleka kokosowego lub śmietany, przyprawić dodatkowo, jeśli czegoś brakuje. Wymieszać ponownie 30s/obr.4
5. Podawać z pokrojonym, usmażonym kurczakiem i makaronem. Będą też pasować krewetki.
Jeśli chcesz spróbować tej zupy i innych pysznych dań z urządzenia Thermomix- odezwij się w komentarzu, wiadomości prywatnej lub po prostu zadzwoń do mnie