Gryczano-szpinakowe podpłomyki z pesto szpinakowym wegańska i bezglutenowa poezja
Pesto:
Kilka garści świeżego szpinaku
3 łyżki słonecznika bez łupin (ja nie prażę przed dodaniem)
4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
Łyżka płatków drożdżowych
1-2 ząbki czosnku
Sól
Woda, jeśli pesto jest za gęste.
Wykonanie:
1. Wszystko razem zmiksować 30 sek./obr. 8
2. W razie potrzeby zgarnąć kopystką, dolać wody i zmiksować ponownie.
Pesto przełożyć do słoika lub miseczki. Bez mycia naczynia można przejść do wykonania podpłomyków.
Podpłomyki 6-8 sztuk:
Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (dostępne w Lidl i Biedronka)
Woda
Garść szpinaku lub innej sałaty/ziela/pokrzywy (może być bez)
Przyprawy np. Sól, kmin, czosnek świeży lub granulowany
Wykonanie:
1. Kaszę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia przepłukać i nalać ponownie czystej wody 2 cm nad poziom kaszy.
2. Wlać do naczynia miksującego wraz z przyprawami, szpinakiem i zmiksować 30 sek./obr. 8
3. Ciasto wylewać porcjami na suchą nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron po kilka minut. Ja smażyłam pod przykryciem na mocy 8 (indukcja, max moc 9)
4. Przewracać delikatnie, podważając placek od spodu. Odstawić. Podawać z pesto, hummusem lub twarożkiem z nerkowców lub czymkolwiek innym, co lubisz
Podoba Ci się przepis? Udostępnij dalej