bezglutenowe podpłomyki ze szpinakiem

Bezglutenowe podpłomyki ze szpinakiem 

Gryczano-szpinakowe podpłomyki z pesto szpinakowym ♥️ wegańska i bezglutenowa poezja ?

Pesto:
?Kilka garści świeżego szpinaku
?3 łyżki słonecznika bez łupin (ja nie prażę przed dodaniem)
?4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
?Łyżka płatków drożdżowych
?1-2 ząbki czosnku
?Sól
?Woda, jeśli pesto jest za gęste.

Wykonanie:
1. Wszystko razem zmiksować 30 sek./obr. 8
2. W razie potrzeby zgarnąć kopystką, dolać wody i zmiksować ponownie.

Pesto przełożyć do słoika lub miseczki. Bez mycia naczynia można przejść do wykonania podpłomyków.

Podpłomyki 6-8 sztuk:
?Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (dostępne w Lidl i Biedronka)
?Woda
?Garść szpinaku lub innej sałaty/ziela/pokrzywy (może być bez)
?Przyprawy np. Sól, kmin, czosnek świeży lub granulowany
Wykonanie:
1. Kaszę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia przepłukać i nalać ponownie czystej wody 2 cm nad poziom kaszy.
2. Wlać do naczynia miksującego wraz z przyprawami, szpinakiem i zmiksować 30 sek./obr. 8
3. Ciasto wylewać porcjami na suchą nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron po kilka minut. Ja smażyłam pod przykryciem na mocy 8 (indukcja, max moc 9)
4. Przewracać delikatnie, podważając placek od spodu. Odstawić. Podawać z pesto, hummusem lub twarożkiem z nerkowców ♥️ lub czymkolwiek innym, co lubisz ?

Podoba Ci się przepis? Udostępnij dalej ?♥️

zapisz lub udostępnij

ZOBACZ INNE PRZEPISY

pizza jak z pizzerii

Pizza jak z pizzerii

Chcecie robić w domu pizzę jak pizzerii bez żadnego dodatkowego sprzętu (no, oprócz łopaty do pizzy)? Zapraszam po przepis na idealne ciasto. Filmik że sposobem

Czytaj więcej »
burgery

Burgery

PRZEPIS NA SOBOTNIE BURGERY To był prawdziwy sztosMój Mąż nie mógł skończyć mówić o tym, jak pyszne zrobiłam te burgery i nie mógł też przestać

Czytaj więcej »