burgery

Burgery

PRZEPIS NA SOBOTNIE BURGERY

To był prawdziwy sztos‼️Mój Mąż nie mógł skończyć mówić o tym, jak pyszne zrobiłam te burgery i nie mógł też przestać jeść ? Mało tego, nawet dzieci zjadły po połowie burgera! Zapisuję przepis dla Was i dla nas, bo na pewno będę chciała do niego wrócić. JEST TEGO WART.
Inspiracja od coocharz oraz FOXX Gotuje – make gotowanie great again (bułki, najlepsze!)

Sos wieśmakowy:
?Czubata łyżka majonezu
?2 łyżki ketchupu
?30g ogórków konserwowych
?2 łyżki zalewy z tychże ogórków
?Mała posiekana cebulka

Składniki wymieszać ze sobą w miseczce i odstawić. Można to zrobić w TM i po przepłukaniu naczynia przejść do wykonania bułek.

Składniki na bułki:
?380g mąki pszennej lub orkiszowej typ 650
?45g mąki ziemniaczanej
?25g cukru lub miodu
?15g świeżych drożdży lub 6g suszonych
?55g miękkiego masła
?230g wody ciepłej
? Sezam (opcjonalnie)

Wykonanie 6 sztuk bułek:
?Ze składników wyrobić ciasto przez 3 minuty trybem Ciasto. W razie potrzeby dolać wody i wyrobić jeszcze minutę. Ciasto powinno mieć zwartą, konsystencję, być elastyczne. Zostawić w naczyniu na 30 minut, jeśli używałaś świeżych drożdży lub na 60 minut, jeśli suchych.
?Po tym czasie uformować bułki, naciąć, posypać sezamem, skropić wodą i wstawić do zimnego piekarnika na kolejną godzinę.
?Wyjąć. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, piec 15 minut + 5 na 200 stopniach, jeśli będą jeszcze blade (zależy od piekarnika).
?Odstawić to ostudzeniu na kratce.

Teraz można upiec frytki, a w trakcie zająć się kotletami.

Burgery (kotlety). Składniki:
?200g mielonego mięsa wołowego na każdą bułkę
? 2 plastry cheddara na każdą bułkę.

Składanie burgerów:
1. Na zgrillowanej bułce, polanej musztardą lub ulubionym sosem bbq, kładziemy liść sałaty, komplet kotletów z rozpuszczonym serem, pomidora sos wieśmakowy i gotowe!
2. Całość podajemy z ulubionymi frytkami, surówką coleslaw i (opcjonalnie) ketchupem.

Wykonanie:
1. Z mięsa tworzymy kulki po 100g każda. Oprószamy każdą solą i pieprzem.
2. Robimy smasha: na mega rozgrzanej patelni kładziemy mięsną kulę, na niej kawałek papieru do pieczenia i za pomocą łopatki i czegoś ciężkiego (np. butelki wina, moździerza, pięści) rozgniatamy kotlet na płasko. Powinien być naprawdę cienki. Smażymy po 90 sek. z każdej strony.
3. Na usmażonego burgera kładziemy plaster sera, drugi kotlet i kolejny plaster sera. Podgrzewamy do rozpuszczenia sera na grillu, w piekarniku lub pod przykryciem na patelni.

Podoba Ci się przepis? Wygląda smakowicie? Udostępnij proszę ten post, polub i skomentuj ? to dla mnie informacja, że takich postów oczekujecie ?

zapisz lub udostępnij

ZOBACZ INNE PRZEPISY

wegańska pasta śródziemnomorska

Wegańska pasta śródziemnomorska

Wegańska pasta śródziemnomorska  Składniki:150g nerkowcówWodaSuszone pomidory z zalewy 2-3 ząbki czosnkuŚwieża bazyliaSól, pieprz Wykonanie:1. Nerkowce zalać wodą i moczyć przez noc. Odcedzić, przepłukać. Odstawić.2. Zmiksować pomidory,

Czytaj więcej »
Azjatycka zupa dyniowa

Azjatycka zupa dyniowa

ZUPA DYNIOWA INACZEJ (po azjatycku). Przepis autorski Anny Czech. Przepyszna! Pierwsza zupa z dyni, która mi smakuje  Polecam  Składniki:1 cebula2 ząbki czosnku10g oliwa z oliwek+ do

Czytaj więcej »