Przepis na chleb inspirowany przepisem Pana Stanisława, mojego Klienta, który robi chleb na zakwasie w Thermomix już od roku lub więcej
Zakwas robię dokładnie z przepisu z Cookidoo:
Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Żytni zakwas chlebowy https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r253587
Życzę Wam, by wyszedł tak pyszny, jak mój. Niech Was cieszy tak samo zdrowy chleb, zrobiony od A do Z przez Was
Chleby na zakwasie to wyższy poziom pieczenia, o wiele bardziej wymagający. Ale, gdy taki chleb się uda to satysfakcja jest niesamowita Powodzenia
Do dzieła!
400g zakwasu
450g wody ciepłej
Wymieszać 10 sekund/obroty 2.5
Dodać:
10g soli
70g ziaren (u mnie dynia)
500g mąki żytniej jasnej
Wyrobić ok. 2-3 minut interwał
Podłużną formę (30-35cm) natłuścić dobrze masłem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać mokrą łyżką lub dłonią. Można posypać dodatkowymi ziarnami.
Wstawić do zamkniętego piekarnika na 8h.
W wersji szybkiej 3h na 32 stopnie.
Wyjąć. Nagrzać piekarnik do 220 stopni
Piec:
10 min 220 stopni
10 minut 200 stopni
45 minut 180 stopni
Wyjąć z formy i studzić na kratce. Zrobić zdjęcie, udostępnić i oznaczyć moją stronę