Przepis na ciastka z serkiem i owocami
Składniki:
Ciasto
110 g mleka
40 g masła lub oleju kokosowego
20 g cukru
15 g drożdży świeżych
240 g mąki pszennej
1 jajko
Masa serowa
250 g serka capresi/ricotty lub twarogu ,
25 g śmietany 18% tłuszczu
1 żółtko
50 g cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
Owoce na wierzch, np. borówki, maliny, jeżyny itp.
Wykonanie:
1. Mleko + masło/olej + drożdże + cukier ustawić 3 min./37 stopni/obr. 1
2.Dodać mąkę i jajko. Wyrobić 2 minuty/tryb ciasto. Wyjąć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3.Składniki masę serową zmiksować 20 sek. /obr. 5. Jeśli nie jest gładka czynność powtórzyć.
4.Ciasto podzielić na ok. 20 kawałków i tworzyć z nich cienkie placki, układając na dwóch blachach wyłożonych papierem.
5.Na każdy placek nakładać porcję masy i po kilka owoców.
6.Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut góra – dół.
Smacznego!
Zrobiłaś? Pochwal się zdjęciem w komentarzu Doceniasz? Udostępnij