nocne słodkie bułeczki z kruszonką

Nocne słodkie bułeczki z kruszonką

Zrobiłam wczoraj pyszne orkiszowe słodkie bułeczki z kruszonką na śniadanie dla moich dzieci. Jadły jeszcze ciepłe, smarując masłem i miodem ♥️ Bułki przygotowałam wieczór wcześniej i dałam im wyrosnąć całą noc. Rano tylko posmarowałam białkiem i posypałam kruszonką z płatków owsianych.

Kruszonka:
15 g mąki orkiszowej typ 750
15 g płatków owsianych górskich
20 g cukru
25 g masła, pokrojonego na kawałki

Ciasto na bułki:
1 jajko
2 żółtka (białka zachować)
100 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru
7 g suchych drożdży instant
150 g mleka lub wody
500 g mąki orkiszowej typ 750
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
Dowolny dżem lub marmolada

1. Kruszonkę zmiksować 10 sek./obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i do lodówki.
2. Jajko, żółtka, woda, cukier, masło i drożdże rozpuścić 4 min/37 stopni/obr. 1.
3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/tryb Ciasto (interwał). Zostawić w naczyniu na około 30 minut.
4. Podzielić ciasto na 8 części, nadziewać dżemem i formować kuleczki (zlepieniem do dołu), układać w odstępach na blaszce piekarnika.
5. Wstawić do zimnego piekarnika na 2-8h. Rano wyjąć, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i ustawić 25 minut, 180 stopni góra – dół. Gotowe! Smacznego ♥️?

zapisz lub udostępnij

ZOBACZ INNE PRZEPISY

smażona owsianka kakaowa

Smażona owsianka kakaowa

Smażona owsianka  Brzmi dziwnie? Brzmi kalorycznie? Nic z tych rzeczy  zobaczcie przepis na tą pyszną odmianę owsianki  Składniki na 2-4 porcje: 1 banan Ok. 100g płatków owsianych górskich Ok.

Czytaj więcej »
serowe oponki

Serowe oponki

Nie róbcie tych oponek! Nie udostępniajcie dalej postu Są przepyszne, proste, szybkie i tanie! Składniki:200g twarogu tłustego1 jajko50g cukruŁyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiegoOk. 170g mąki

Czytaj więcej »
Lody proteinowe bez cukru

Lody proteinowe bez cukru

Lody proteinowe bez cukru Składniki:Skyr naturalny ok. 400gOdżywka białkowa o dowolnym smaku 60gErytrytol (opcjonalnie) ok. 50-70gOwoce lub frużelina niskokaloryczna Przygotowanie:1. W suchym naczyniu zmiksować erytrytol

Czytaj więcej »