Zrobiłam wczoraj pyszne orkiszowe słodkie bułeczki z kruszonką na śniadanie dla moich dzieci. Jadły jeszcze ciepłe, smarując masłem i miodem Bułki przygotowałam wieczór wcześniej i dałam im wyrosnąć całą noc. Rano tylko posmarowałam białkiem i posypałam kruszonką z płatków owsianych.
Kruszonka:
15 g mąki orkiszowej typ 750
15 g płatków owsianych górskich
20 g cukru
25 g masła, pokrojonego na kawałki
Ciasto na bułki:
1 jajko
2 żółtka (białka zachować)
100 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru
7 g suchych drożdży instant
150 g mleka lub wody
500 g mąki orkiszowej typ 750
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
Dowolny dżem lub marmolada
1. Kruszonkę zmiksować 10 sek./obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i do lodówki.
2. Jajko, żółtka, woda, cukier, masło i drożdże rozpuścić 4 min/37 stopni/obr. 1.
3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/tryb Ciasto (interwał). Zostawić w naczyniu na około 30 minut.
4. Podzielić ciasto na 8 części, nadziewać dżemem i formować kuleczki (zlepieniem do dołu), układać w odstępach na blaszce piekarnika.
5. Wstawić do zimnego piekarnika na 2-8h. Rano wyjąć, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i ustawić 25 minut, 180 stopni góra – dół. Gotowe! Smacznego