Chcecie robić w domu pizzę jak pizzerii bez żadnego dodatkowego sprzętu (no, oprócz łopaty do pizzy)? Zapraszam po przepis na idealne ciasto. Filmik że sposobem wyrabiania wstawiałam ostatnio, zajrzyjcie.
660g mąki typ 00
400g wody
20g soli
1,2g drożdży świeżych
1. Wszystkie składniki do naczynie i wyrabiamy 3 minuty/tryb ciasto (interwał).
2.Z ciasta uformować kulę i przełożyć do zamykanego pojemnika. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 3h. Włożyć pojemnik do lodówki i pozostawić na kolejne 20h.
3.Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe porcje po 270g każda i uformować 4 kule. Kulki przełożyć do zamykanego pojemnika i pozostawić na 3h w temperaturze pokojowej.
4.Na podsypanym semoliną blacie formować placki ręcznie, bez użycia wałka. Dokladny sposób pokazałam na filmiku: https://fb.watch/fDOoyCENUg/
5.Chodzi o to, by ciasto rozciągnąć na pożądaną grubość, ale też najwięcej powietrza z ciasta skierować w ranty za pomocą palców.
6.Uformowany placek przełożyć na oprószoną mąka łopatę do pizzy i dopiero nałożyć łyżkę sosu, ser i dodatki.
7.Piec na rozgrzanym kamieniu lub blasze bez papieru, (która nagrzewala się razem z piekarnikiem na najniższym poziomie piekarnika) w temp. 250 stopni ok 6 minut (obserwuj, w razie czego wyjmij za pomocą łopaty szybciej lub pozostaw jeszcze na kilka minut).